Unique Voyage is een merk dat unieke schoenentassen maakt, met als doel het plastic in bagage te verminderen. Het is eind 2019 opgericht door Michelle Lenkens. Hoe zij op dat idee kwam? Het is allemaal begonnen met haar reis door Uganda. Ook wel de Parel van Afrika genoemd, door de prachtige natuur en de overvloed aan kleuren.

De kleurrijke stoffen uit Uganda

Michelle haar reis startte in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Hier viel haar oog vrijwel direct op de prachtige kleurrijke stoffen die werden verkocht werden op Nakivubo place, de beroemdste stoffenmarkt van Oost-Afrika. Ze was onder de indruk van de verschillende kleuren en prints, maar kon zo 1-2-3 niet bedenken wat ze ermee kon doen. De stoffen liet ze liggen. Bovendien werd het tijd voor de volgende stop: West-Uganda. 

In West-Uganda maakte ze een vijfdaagse hike door het Rwenzori-gebergte. De natuur maakte haar hoofd leeg en ze kreeg ruimte om na te denken. Ze ontmoette inwoners van Uganda, leerde de prachtige kanten van het land kennen, maar zag ook de armoede. Haar reis vervolgde zich en haar creativiteit kreeg de vrije loop. De stoffen had ze nog steeds in haar achterhoofd en toen ze bijna weer naar Nederland zou gaan, wist ze het zeker: ze moest en zou iets met de stoffen gaan doen. Niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar ook omdat ze iets wilde bijdragen aan Uganda en haar inwoners.

Tassen voor slippers, sneakers, pumps, en sportschoenen

Eenmaal terug in Nederland pakte ze haar koffer voor een weekendje-weg, er viel haar iets op. Alle schoenen die ze in haar koffer deed verpakte ze in een plastic-tas. Dat ziet er niet heel fraai uit, maar al dat plastic is ook nog eens ontzettend slecht voor de wereld. Dat moet toch anders én beter kunnen, dacht ze. Een zoektocht naar stijlvolle en duurzame schoenentassen leverde niets op en dus heeft ze uiteindelijk Unique Voyage opgericht: een merk dat unieke schoenentassen maakt, met als doel het plastic in bagage te verminderen.